Made in Cluj: 5 propuneri, 5 branduri locale – Peregrin, Frescobar, Loftiness, Bere à la Cluj, Friandise

Made in Cluj: 5 propuneri, 5 branduri locale – Peregrin, Frescobar, Loftiness, Bere à la Cluj, Friandise

Bogdan Diaconu Moga

Cinci branduri locale, Peregrin, brand Cooperativa Miere de Campie, Frescobar, Loftiness, Bere à la Cluj și Cofetaria Friandise au participat ieri, 27 iulie, la masa rotundă ce a prefațat Made in Cluj, organizat de Impact Hub Cluj-Napoca.
O discuție vioaie și necesară, răsplătită cu un public numeros și interesat.

S-a vorbit despre provocările brandurilor locale și ale afacerilor din spatele lor; despre standardele de calitate și problema competitivității pe o piață ce, adesea, acceptă compromisuri în favoarea prețului; despre nevoia unor colaborări mai strânse la nivelul lanțului valoric pentru îmbunătățirea calității produselor și serviciilor.

S-a mai discutat despre condițiile necesare construirii unor branduri consistente: parteneriate care să asigure materii prime de calitate, accesul la infrastructură și logistică pentru micii producători locali, soluții neconvenționale, alternative, de distribuție care să asigure accesul produselor la piață într-un mod direct, păstrând autenticitatea brandurilor și încurajând experiența cu produsul.

S-a vorbit, în sfârșit, despre ingredientele ce asigură supraviețuirea brandurilor locale într-o piață dinamică, dominată de marii retaileri: implicarea brandurilor locale în educația de consum, comunicarea cu grupurile cointeresate, transparența cu privire la trasabilitate, calitate, etichetare.

 

Închei, reamintind un lucru simplu, pe care-l uităm de fiecare dată când negociem cu portofelul cantitatea de produse din coșul de la supermarket:

Brandurile locale autentice și oneste sunt o formă de cultură și de civism.
Pentru că ele întrețin, împrospătează și cultivă memoria colectivă.
Pentru că ele impun standarde, norme, atitudini și tipare comportamentale.
Pentru că ele dau valorilor sens și materie.

 

Respect producătorilor locali care ies din masă și produc branduri!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *